Ако сте решили да направите билковите чайове неразделна част от вашия живот, ако искате на следващия празник да изненадате своите приятели с билкови чайове, не бързайте да купите от някой магазин за хранителни продукти опаковка с готови кесийки. Съдържанието на тези
кесийки е предназначено единствено и само за утоляване на жаждата. От тях не можете да очаквате никакво интензивно въздействие.
Съвсем друго е положението със специалните опаковки в аптеките и билковите магазини. Те съдържат билки с интензивно лечебно действие. Най-добре е обаче да си купите готови изсушени билки или корени от билки и да си варите чай по класическия начин. Вярно е, че това изисква повече време, но пък действието им е оптимално и несравнимо от природолечебна и медицинска гледна точка. Нека разгледаме подробно как да използваме силата на чайовете.
Съдържание
Как Да Използваме Силата На Чайовете
Подходът към приготвяне на чай и Важността на водата
За приготвянето на чай използвайте по възможност минерална вода, която не съдържа въгледвуокис. Това има няколко предимства. Минералната вода идва от голяма дълбочина и затова е много по-чиста, отколкото близката до земната повърхност подземна вода. Чайовете действат по-добре, когато техните вещества не се влияят от химическите добавки към водата във водопроводната мрежа. Освен това минералните вещества и микроелементите в минералната вода усилват действието на билковите субстанции в човешкия организъм. И още – чаят, приготвен с минерална вода, става значително по-вкусен. Ако можете да си доставите доказано прясна и чиста изворна вода, това също е добре.
Избор на съдове за пиене и приготвяне
• За консумирането на чай използвайте само порцеланови, керамични, стъклени или фаянсови чаши, но никога чаши от метал или изкуствена материя.
• За прецеждане използвайте само цедки от изкуствена материали и никога метални. Това влияе върху вкуса и въздействието на билковите субстанции.
• Винаги спазвайте точно времето за приготвянето на чая и посочените в рецептата количества от билката.
Прочети повече: Как се приема правилно чай?
Събиране и сушене на билки
За да сбираме билките са необходими основни познания. Билките могат не само да се сбират, но и да се закупят в билковите аптеки.На тези, на които им прави удоволствие да си отглеждат сами необходимите билки, бихме препоръчали следното:
- Отглеждайте своите билки в чиста от вредни вещества и отпадъци земя.
- Подхранвайте земята само с биологични торове, например оборски тор. Това е от голямо значение за растежа на билките и за развитието на активните вещества в тях.
- Спазвайте точно предписаното време за бране, което за всяка билка е различно.
Много важно е правилното обработване на билките след брането, за да ги използвате за приготвянето на чай. Изсушете ги и ги съхранете точно според предписанията, за да се запазят в максимална степен активните вещества. Ето как става това:
- Билките трябва да се сушат само в сухи помещения, на сянка. Идеални за тази цел са таваните. Избените помещения не са подходящи.
- Лечебните билки не трябва да се сушат на слънце. Яркото слънчево облъчване разрушава много от
- активните им вещества.
- Трябва да се има предвид, че по време на сушенето билките не бива да бъдат изложени на прах, дим, сажди или на каквито и да било други замърсявания.
- За подлагане под билките по време на сушенето е най-добре да се използва хартия, която не излъчва никакви миризми. Да не се използват стари вестници или каквато и да било друга печатна хартия.
- Дебелите части на растенията трябва да бъдат нарязани с нож или дори обелени.
- На едно място винаги да се суши само един вид билка.
- Чуждите примеси да се отстраняват, за да не се смесват миризмите на различни билки.
- За да не се допусне плесенясване на билките, в помещението за изсушаване трябва да се осигури въздушно течение.
- Пак по тази причина по време на сушенето билките периодически трябва внимателно да бъдат обръщани.
- Билките с дълги стъбла или корени могат да се навързват на връзки и да се окачват на проветриви места на сянка.
- Най-добрата температура за изсушаване, при която максимално се запазват етеричните масла в билките, е 35°С. По-високите температури ускоряват процеса на изветряването.
- Корените и корите трябва да се сушат при 40 до 60°С.
- Хладното и дъждовно време удължава нормалното време за изсушаване (което е от 3 до 8 дни) на две седмици, а корените понякога се сушат и до един месец.
- Дали билката е вече достатьно добре изсушена, можете да разберете като стиснете част от нея в шепата си. Ако тя се троши с леко шумолене, това значи, че е готова.
- Изсушените билки се напълват в книжни торби или в картонени кутии. Билките с богато съдържание на горчиви вещества и силни етерични масла могат да се съхраняват в непропускливи за въздуха съдове.
С тези съвети вашето пътешествие в света на билковите чайове ще бъде не само полезно, но и изключително приятно. Насладете се на вкусовете и ползите от тези натурални дарове с максимална пълнота.