Безплатна доставка при 100.00лв.

Единична билка при 120.00лв.

Единична билка при 150.00лв.

🚚 Безплатна доставка при 90лв 🎁 Избери подарък при 120лв 🎁 Избери подарък при 150лв

Чай: Какво ще стане с тялото ни, ако пием всеки ден?

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

За много хора пиенето на чай е част от тяхното всекидневие, но дали това крие някакви рискове за организма, ще разберем тук

Без значение къде и по какъв начин пиете , ежедневната употреба може да има дълбоко положително въздействие върху цялостното ни здраве. Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата и се употребява от над две трети от световното население, според проучване в списанието „Nutrients“ – 2019-та година.

Интересни хранителни факти за чая

Думата „чай“ обхваща както истинските, така и билковите напитки. Има четири вида, които попадат в категорията истински чай – зелен, черен, oolong и бял. И четирите разновидности се извличат от растението „Camellia sinensis“. Това, което прави всяка подобна напитка уникална както по отношение на вкуса, така и по отношение на здравословните ползи, е дали листата се нагряват или окисляват по време на обработката. Билковите не са истински чайове, вместо това се правят чрез накисване на билки, цветя, корени или други съставки във вода. Някои билкови напитки съдържат уникални здравословно полезни съединения. Това варира в зависимост от съставките, включени в чаената смес.

Въпреки че истинските осигуряват много малко макронутриенти, те са източник на растително съединение, наречено флаван-3-оли. Както е отбелязано в публикация от 2022 г. на списанието „Advances in Nutrition“, порция от 8 унции (една унция е равна на 28,35  грама) зелен чай осигурява 319 милиграма флаван-3-оли. Същата порция черен чай дава 277 mg от това растително съединение. Един специфичен флаван-3-ол, открит в истинския чай, е епигалокатехин-3-галат (EGCG), който има противовъзпалителни свойства, според проучване от 2023 г. в „International Journal of Molecular Sciences“. Истинските чайове също съдържат L-теанин, аминокиселина, която може да помогне на хората да се чувстват по-бдителни.

Прочети повече: Интересни Факти за Чая

чай

Полезни свойства на чая

Нормализира кръвното налягане

Консумацията на флаван-3-оли – растителното съединение, намиращо се в истинските чайове, е свързано с ползи за здравето на сърцето, включително намаляване на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар, според гореспоменатото проучване на „Advances in Nutrition“. Препоръчително е човек да се стреми да приема към 400-600 mg флаван-3-оли всеки ден или количеството в около две чаши черен или зелен чай.

Намалява риска от някой видове рак

Рискът от рак може да бъде повлиян от много фактори, като някои са напълно извън нашия контрол (като генетиката). Възможно е пиенето на чай да има известен защитен ефект. Данните, публикувани в проучване от „Advances in Nutrition“ през 2020 г., показват, че консумацията на напитката, в известна степен е превенция, особено при рак на устната кухина. По-оскъдни доказателства има за връзката между консумацията на чай и туморните процеси на гърдата, ендометриума и черния дроб. Полифенолите в чая, които имат антиоксидантни свойства, могат да действат срещу свободните радикали (допринасящи за развитието на онкологични процеси). Споменатите съединения потиснат растежа на раковите клетки.

Осигурява по-добра мозъчна дейност

Зеленият чай съдържа L-теанин – аминокиселина, за която е доказано, че влияе върху здравето на мозъка. Според проучване от 2021 г., публикувано в „Journal of Medicinal Food“, L-теанинът играе роля за подобряване на вниманието, като в крайна сметка повишава работната памет. Съставката спомага за увеличаване на определени мозъчни вълни, които подобряват познавателната способност.

Подобрява имунната система

Различните видове , като черния и зеления, са богати на полифеноли. А някои полифеноли, открити в някои истински напитки, като EGCG и теафлавин, могат да поддържат имунното здраве, според публикация в „Frontiers in Immunology“. Освен това чаят е богат на съединения с противовъзпалителни свойства, които също могат да поддържат имунното здраве срещу различни бактерии и вируси.

Дава по-дълъг живот

Според проучване от 2022 г. в „Annals of Internal Medicine“, оценяващо половин милион пиещи чай в Обединеното кралство, по-високият прием на черен чай е свързан с 13% намален риск от смърт по каквато и да е причина за консумиращите две или повече чаши дневно. Пиенето е свързано с редуциран риск от фатални изходи на сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Осигурява нужната хидратация

В крайна сметка чаят е вид течност, така че отпиването на напитката може да поддържа необходимата хидратация през целия ден. Това осигурява на хората нужната концентрация, внимание, регулирана телесна температура, храносмилането и други жизнено важни процеси.

Потенциални странични ефекти от приема на чай

Оцветяване на зъбите

Консумацията на черен чай може да причини оцветяване или обезцветяване на зъбите. Добавянето на малко мляко към напитката може да спре нежелания процес.

Разваляне качеството на съня

Ако сте чувствителни към кофеин, изборът на чай със споменатия стимулант може да ви държи будни през нощта, нарушавайки качеството на съня. Затова човек винаги би могъл да избере безкофеинов или билков такъв.

Проблеми с усвояването на желязо

Черният и зеленият съдържат естествени съединения, наречени танини и оксалати. Тези съединения могат да повлияят на способността на тялото да абсорбира желязо – минерал, който е от съществено значение за производството на протеин (той пренася кислород в кръвта).

Как да изберем най-добрия?

Когато избирате, на първо време се уверете, че той е пресен. Наличните в търговските мрежи продукти трябва да имат срок на годност, отпечатан върху опаковката. Използването на чай от насипни листа може да доведе до по-богата на вкус напитка, но торбичките са по-удобни. Затова изберете вариантът, който най-добре отговаря на вашите вкусови предпочитания и начин на живот. Препоръчително е да избирате чайове без добавена захар.

Заключение

Пиенето на чай всеки ден би могло да се превърне в здравословен навик, който да е от полза за вашето здраве по различни начини. Черният, зеленият, оолонг и белият, като нискокалорични напитки, съдържат уникални съединения. На първо място отбелязваме флаван-3-олите, които поддържат здравето на сърцето. Създаването на навика да пиете чай всеки ден е лесен начин да поддържате здравето си по леснодостъпен начин, с малко усилия.

Подобни статии

DALL·E 2024-07-22 14.53.00 - A mystical scene showcasing various herbs associated with magic and legends from different cultures
DALL·E 2024-07-16 09.41.07 - A detailed and elegant scene of a traditional English tea setting
DALL·E 2024-06-05 14.52.20 - A detailed and vibrant image of a cup of hot tea by the sea during summer

Коментирай

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
My cart
🎁 Остават Ви 100,00 лв. до безплатна доставка!
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.