Безплатна доставка при 100.00лв.

Единична билка при 120.00лв.

Единична билка при 150.00лв.

🚚 Безплатна доставка при 90лв 🎁 Избери подарък при 120лв 🎁 Избери подарък при 150лв

Чай по време на цикъл: Ползи от билките за жените

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Много момичета и жени се чувстват изтощени и безсилни по време на своите „дни“. Това е особено неприятно за ученичките, студентките и деловите жени, защото работоспособността им се понижава. За случая предлагаме следния чай по време на цикъл.

Смесете 1 част червен кантарион, 3 части изтравниче, 4 части лайка, 5 части брезови листа, 3 части жълт кантарион и 2 части цвят от облепиха. Запарете 2 чаени лъжички от сместа с 1/4 литра вряща вода, оставете да киснат десет минути и прецедете. В чая капнете 15 капки валерианова тинктура. Пие се неподсладен, сутрин и вечер по една чаша. Идеално би било, ако в дните, през които се пие чаят, ядете много плодове и зеленчуци и малко месо.

Ползи от всяка билка в чая по време на цикъл

  1. Червен кантарион (Centaurium erythraea) – Червеният кантарион е известен със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Той помага за облекчаване на менструалните болки и спазми, което е от съществено значение за много жени по време на цикъла. Освен това, тази билка има антисептични и тонизиращи свойства, които могат да помогнат за повишаване на енергията и подобряване на настроението.
  2. Изтравниче (Veronica officinalis) – Изтравничето е известна с диуретичните си свойства, които помагат за намаляване на задържането на течности и подуването, често срещани проблеми по време на менструация. Освен това, билката има противовъзпалителни и антиспазматични свойства, които могат да облекчат менструалните болки и дискомфорт. Тя също така подпомага храносмилателната система, която може да бъде нарушена по време на цикъла.
  3. Лайка (Matricaria chamomilla) – Лайката е една от най-известните билки за облекчаване на менструалните симптоми. Тя е известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на спазми и болки. Лайката също така помага за намаляване на стреса и безпокойството, които често съпътстват менструацията. Освен това, тя подобрява качеството на съня, което е важно за жените, страдащи от безсъние по време на цикъла.
  4. Брезови листа (Betula pendula)- Брезовите листа имат мощни диуретични свойства, които помагат за намаляване на задържането на течности и подуването по време на менструация. Те също така съдържат антисептични и противовъзпалителни съединения, които помагат за облекчаване на болките и възпаленията. Брезовите листа са полезни и за поддържане на здравето на уринарния тракт, който може да бъде засегнат по време на менструация.
  5. Жълт кантарион (Hypericum perforatum) – Жълтият кантарион е известен със своите антидепресантни свойства, които могат да помогнат за подобряване на настроението и облекчаване на депресивните състояния, често свързани с менструацията. Освен това, билката има противовъзпалителни и антиспазматични свойства, които помагат за облекчаване на менструалните болки и дискомфорт. Жълтият кантарион също така подпомага нервната система, което е особено полезно за жените, страдащи от предменструален синдром (ПМС).
  6. Цвят от облепиха (Hippophae rhamnoides) – Цветът от облепиха е богат на антиоксиданти и витамини, които помагат за укрепване на имунната система и подобряване на общото здраве. Облепихата има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на менструалните болки и възпаления. Освен това, облепихата подпомага здравето на кожата и лигавиците, които могат да бъдат засегнати по време на цикъла.
  7. Валерианова тинктура (Valeriana officinalis) – Валериановата тинктура е известна със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Тя помага за облекчаване на стреса и безпокойството, които често съпътстват менструацията. Освен това, валерианата помага за подобряване на качеството на съня и облекчаване на менструалните спазми. Тя също така подпомага нервната система и може да помогне за облекчаване на предменструалния синдром (ПМС).

Прочети повече: 6 билки при менструални болки

Чай по време на цикъл

Чай по време на цикъл

За да приготвите чая, смесете 1 част червен кантарион, 3 части изтравниче, 4 части лайка, 5 части брезови листа, 3 части жълт кантарион и 2 части цвят от облепиха. Запарете 2 чаени лъжички от сместа с 1/4 литра вряща вода. Оставете да киснат десет минути и прецедете. В чая капнете 15 капки валерианова тинктура. Пие се неподсладен, сутрин и вечер по една чаша.

Допълнителни съвети за облекчаване на менструалните симптоми
За да получите максимална полза от този чай, е важно да следвате няколко допълнителни съвета:

Яжте здравословно: В дните, през които пиете чая, яжте много плодове и зеленчуци и ограничете консумацията на месо. Това ще помогне на тялото ви да получи необходимите витамини и минерали, които да подпомогнат здравето ви.

Останете хидратирани: Пийте много вода през деня, за да поддържате хидратацията на тялото си. Това ще помогне за намаляване на задържането на течности и подуването.

Избягвайте кофеина и алкохола: Тези вещества могат да увеличат менструалните болки и дискомфорт. Опитайте се да ги избягвате или да ги консумирате в минимални количества.

Правете леки упражнения: Леките упражнения като йога или разходки могат да помогнат за облекчаване на менструалните спазми и подобряване на настроението.

Отделете време за почивка: По време на менструация, тялото ви се нуждае от повече почивка. Опитайте се да отделите време за релаксация и почивка, за да помогнете на тялото си да се възстанови.

Заключение

Консумацията на билков чай по време на менструация цикъл може да предложи множество ползи за жените. Всяка от билките в тази рецепта има свои уникални свойства, които помагат за облекчаване на различни менструални симптоми. От намаляване на болките и спазмите до подобряване на настроението и качеството на съня, този чай може да бъде ценен съюзник в борбата с дискомфорта по време на менструация. Включете този чай в ежедневната си рутина и съчетайте го със здравословни навици за да се почувствате по-добре и по-енергични по време на цикъла си.

Подобни статии

DALL·E 2024-10-11 15.08.07 - A symbolic image representing difficulty in urination and natural herbal remedies
DALL·E 2024-10-08 20.09.38 - A detailed medical concept image representing bilirubin in the human body
DALL·E 2024-09-20 15.39.22 - A magical scene featuring four medicinal herbs_ yarrow, basil, belladonna, and wild thyme

Коментирай

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
My cart
🎁 Остават Ви 100,00 лв. до безплатна доставка!
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.