Безплатна доставка при 100.00лв.

Единична билка при 120.00лв.

Единична билка при 150.00лв.

🚚 Безплатна доставка при 90лв 🎁 Избери подарък при 120лв 🎁 Избери подарък при 150лв

Грижа за косата с билки

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Как можем да подсилим косата си, каква грижа за косата с билки да полагаме и по какъв начин да осигурим естествена боя за нея?

Когато някой каже „билкова коса“, какво е нещото, което ви идва на ум? Образ на човек, който рядко се грижи за ключалките си? Може би в съзнанието на човек изниква ябълковия оцет като средство за изплакване? Според определени специалисти билковата коса представлява алхимия между хората и земята. В основата на всичко това билковата грижа за косата може да подхрани скалпа и да оцвети кичурите. Това става чрез използване на цветя, листа, корени и семена. Методът би могъл да се осъществява под формата на хидрозолна мъгла, спрей без отмиване или инфузия на масло от жожоба и розмарин за подхранване на скалпа.

Ролята на растенията

Растенията се използват от хиляди години за оцветяване, успокояване, подхранване, почистване и оформяне на косата. От древните египтяни през гърците и римляните, чак до съвременния модерен свят са били вземани билки от различни видове. Коренното население на Америка например е употребявало орехови черупки и корени от алканет, а келтите обичали да използват плодове от глог и офика. Една от по-популярните и добре познати природни съставки за билкова коса е къна. Това ецъфтящ храст, чиито листа се берат, изсушават и се стриват на прах, за да се създадат интензивни медни нюанси на перфектната коса.

За съжаление с всички тези възможности и употреби на растенията за билкова грижа и боядисване идват куп лоши съвети и дезинформация. За пример даваме къната, съдържаща метални соли и можеща да причини опушване или топене на косата. Това твърдение не е доказано. Разбирането на билките, които човек използва, и техния източник, е от ключово значение. Обикновено най-трудната част за ориентиране на хората са алтернативите за цвят на косата. Те първа през последните години се увеличават възможностите и предложенията за алтернативна, природна грижа, спрямо косата.

Прочети повече: Алкохолна зависимост: Ефективно средство за намаляване на консумацията

Грижа за косата с билки

Допълнителна информация

Вече е доказано, че природата предлага неограничени възможности за подхранване на космената покривка на главата и скалпа. През годините се открояват някой съставки като касия, къна, индиго, боровинки, ревен и други. Тези билки предлагат голяма гъвкавост и лечебен потенциал, не само за косата, но и за цялото тяло. Касията и къната са прекрасни за успокояване на раздразнения и дисбалансиран скалп. Освен това те добавят златисти или медни нюанси към косата.

Към полезните съставки споменаваме лайката или хибискусът. Лайката е чудесен вариант за успокояване, тя също може да добави златист блясък. Хибискусът има способността да укрепи космените фоликули, за да подпомогне здравословния растеж. Също така растението от семейство Слезови добавя временен оттенък на меко розово към светлата коса. Особено за жените е важно да подхранват и тонират редовно своята коса. Чрез тонирането нюансът не може да се изсветли, освен това този метод не е толкова увреждащ. Тук цветните пигменти не проникват в космената структура.

Билковите бои за коса като къна или индиго не променят естественото състояние на кутикулата на косъма, нито изискват химически проявител или каквито и да било странични продукти от нефтохимическата промишленост. Тези опции представляват растения, съдържащи пигменти, които оцветяват външния слой.

Грижа за косата с билки

Някои билки, растения, листа и корени не само са в състояние да боядисват косата, но също така могат да подсилят отслабените кичури, да придадат блясък и мекота, да балансират рН на скалпа, да ребалансират омазняването, да рехидратират сухотата. За да създаде естествена боя за своята коса човек трябва внимателно да подбере с каква билка ще я подхранва. Обикновено специалистите съветват първо да се почисти  и овлажни косата, после да бъдат нанасяни природните екстракти. За билкови бои, които съдържат къна или касия, може да се добави капка ябълков оцет, за регулиране на pH и по-добро освобождаване на боята. Ако косата и скалпът са от страната на сушене, смесването на малко мед и масло от жожобa ще помогне.

Обикновено се препоръчват предварителни тестови кичури и проверка с пластир върху кожата. Важно е да кажем следното – използването на естествено растение, не изключва определени нежелани последствия. В тази връзка пробният кичур е препоръчителен начин да видите как билките и цветовете ще се покажат на косата ви. Задължително е при закупуване на продукт да се прочетат внимателно всички елементи в състава му. Избягвайте да използвате всичко, което съдържа черна къна или PPD (силен алерген), защото това са вредни и изкуствени добавки.

Подобни статии

DALL·E 2024-07-22 14.53.00 - A mystical scene showcasing various herbs associated with magic and legends from different cultures
DALL·E 2024-07-16 09.41.07 - A detailed and elegant scene of a traditional English tea setting
DALL·E 2024-07-08 14.39.31 - A serene and beautifully detailed scene of a person drinking tea in a luxurious, comfortable setting

Коментирай

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
My cart
🎁 Остават Ви 100,00 лв. до безплатна доставка!
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.