Безплатна доставка при 100.00лв.

Единична билка при 120.00лв.

Единична билка при 150.00лв.

🚚 Безплатна доставка при 90лв 🎁 Избери подарък при 120лв 🎁 Избери подарък при 150лв

Как Да Използваме Силата На Чайовете

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

Ако сте решили да направите билковите чайове неразделна част от вашия живот, ако искате на следващия празник да изненадате своите приятели с билкови чайове, не бързайте да купите от някой магазин за хранителни продукти опаковка с готови кесийки. Съдържанието на тези
кесийки е предназначено единствено и само за утоляване на жаждата. От тях не можете да очаквате никакво интензивно въздействие.
Съвсем друго е положението със специалните опаковки в аптеките и билковите магазини. Те съдържат билки с интензивно лечебно действие. Най-добре е обаче да си купите готови изсушени билки или корени от билки и да си варите чай по класическия начин. Вярно е, че това изисква повече време, но пък действието им е оптимално и несравнимо от природолечебна и медицинска гледна точка. Нека разгледаме подробно как да използваме силата на чайовете.

Как Да Използваме Силата На Чайовете

Подходът към приготвяне на чай и Важността на водата

За приготвянето на чай използвайте по възможност минерална вода, която не съдържа въгледвуокис. Това има няколко предимства. Минералната вода идва от голяма дълбочина и затова е много по-чиста, отколкото близката до земната повърхност подземна вода. Чайовете действат по-добре, когато техните вещества не се влияят от химическите добавки към водата във водопроводната мрежа. Освен това минералните вещества и микроелементите в минералната вода усилват действието на билковите субстанции в човешкия организъм. И още – чаят, приготвен с минерална вода, става значително по-вкусен. Ако можете да си доставите доказано прясна и чиста изворна вода, това също е добре.

Избор на съдове за пиене и приготвяне

• За консумирането на чай използвайте само порцеланови, керамични, стъклени или фаянсови чаши, но никога чаши от метал или изкуствена материя.
• За прецеждане използвайте само цедки от изкуствена материали и никога метални. Това влияе върху вкуса и въздействието на билковите субстанции.
• Винаги спазвайте точно времето за приготвянето на чая и посочените в рецептата количества от билката.

Прочети повече: Как се приема правилно чай?

как да използваме силата на чайовете

Събиране и сушене на билки

За да сбираме билките са необходими основни познания. Билките могат не само да се сбират, но и да се закупят в билковите аптеки.На тези, на които им прави удоволствие да си отглеждат сами необходимите билки, бихме препоръчали следното:

  • Отглеждайте своите билки в чиста от вредни вещества и отпадъци земя.
  • Подхранвайте земята само с биологични торове, например оборски тор. Това е от голямо значение за растежа на билките и за развитието на активните вещества в тях.
  • Спазвайте точно предписаното време за бране, което за всяка билка е различно.

Много важно е правилното обработване на билките след брането, за да ги използвате за приготвянето на чай. Изсушете ги и ги съхранете точно според предписанията, за да се запазят в максимална степен активните вещества. Ето как става това:

  • Билките трябва да се сушат само в сухи помещения, на сянка. Идеални за тази цел са таваните. Избените помещения не са подходящи.
  • Лечебните билки не трябва да се сушат на слънце. Яркото слънчево облъчване разрушава много от
  • активните им вещества.
  • Трябва да се има предвид, че по време на сушенето билките не бива да бъдат изложени на прах, дим, сажди или на каквито и да било други замърсявания.
  • За подлагане под билките по време на сушенето е най-добре да се използва хартия, която не излъчва никакви миризми. Да не се използват стари вестници или каквато и да било друга печатна хартия.
  • Дебелите части на растенията трябва да бъдат нарязани с нож или дори обелени.
  • На едно място винаги да се суши само един вид билка.
  • Чуждите примеси да се отстраняват, за да не се смесват миризмите на различни билки.
  • За да не се допусне плесенясване на билките, в помещението за изсушаване трябва да се осигури въздушно течение.
  • Пак по тази причина по време на сушенето билките периодически трябва внимателно да бъдат обръщани.
  • Билките с дълги стъбла или корени могат да се навързват на връзки и да се окачват на проветриви места на сянка.
  • Най-добрата температура за изсушаване, при която максимално се запазват етеричните масла в билките, е 35°С. По-високите температури ускоряват процеса на изветряването.
  • Корените и корите трябва да се сушат при 40 до 60°С.
  • Хладното и дъждовно време удължава нормалното време за изсушаване (което е от 3 до 8 дни) на две седмици, а корените понякога се сушат и до един месец.
  • Дали билката е вече достатьно добре изсушена, можете да разберете като стиснете част от нея в шепата си. Ако тя се троши с леко шумолене, това значи, че е готова.
  • Изсушените билки се напълват в книжни торби или в картонени кутии. Билките с богато съдържание на горчиви вещества и силни етерични масла могат да се съхраняват в непропускливи за въздуха съдове.

С тези съвети вашето пътешествие в света на билковите чайове ще бъде не само полезно, но и изключително приятно. Насладете се на вкусовете и ползите от тези натурални дарове с максимална пълнота.

Подобни статии

DALL·E 2024-07-22 14.53.00 - A mystical scene showcasing various herbs associated with magic and legends from different cultures
DALL·E 2024-07-16 09.41.07 - A detailed and elegant scene of a traditional English tea setting
DALL·E 2024-07-08 14.39.31 - A serene and beautifully detailed scene of a person drinking tea in a luxurious, comfortable setting

Коментирай

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
My cart
🎁 Остават Ви 100,00 лв. до безплатна доставка!
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.